Nyheter

Nethouse stöttar tjejer på teknik- och naturläger

2017-09-26

Vi vet att teknik är kul, men i dagsläget är tjejer en minoritet på tekniska utbildningar i hela Sverige. Det behöver vi ändra på! Den 19-21 juni pågick TNT; ett teknik- och naturläger i Örebro för tjejer som går i årskurs 7 eller 8 och som gillar att skapa, bygga och experimentera. Lägret syftar till att skapa ett teknikintresse hos unga tjejer och målet är att vi i framtiden ska kunna se fler kvinnor inom den tekniska sektorn. 

På TNT kan allt hända, med hjälp av tekniken är möjligheterna gränslösa! TNT står för teknik, natur och tjejer och lägret arrangerades av Komtek i Örebro. Nethouse är stolt sponsor och tack vare sponsring från fler engagerade teknikföretag i Örebro län samt MUCF, kunde lägret genomföras för närmare 110 stycken lägerdeltagare.

Under tre dagar fick tjejerna testa 3D-printning, interaktivt skapande, bygga användbara elektriska prylar, kreativ programmering, design och formgivande och att laborera i ett kemilabb. Man valde själv vilka områden man ville testa. Deltagarna fick även lyssna till korta föreläsningar med fokus på teknik och yrkesmöjligheter.


''Innan jag provade detta visste jag inte så mycket om den tekniska utbildningen, det är ett bra sätt att lära sig saker samtidigt som man har kul.''

''Först så var jag osäker på vilken gymnasielinje jag vill gå på och vad jag vill bli i framtiden. Men med hjälp av TNT så lärde jag mig med hjälp av ingenjören att själv få testa på sakerna hur det är att jobba inom teknik. Så nu har jag även bestämt mig för att börja plugga på tekniklinjen och att bli maskiningenjör.''

''TNT talk har varit SÅ inspirerande och gjort att man fått en bredare vy på vad teknikprogrammet är.''